Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü

Kırsal Kalkınma İmzaları 3 Bakanın Katılımıyla Mersin’de Atıldı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) ile hayata geçecek projelerin sözleşme imzalama töreni Mersin’de Akdeniz İhracatçılar Birliği Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Törene, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanı sıra Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri, TKDK Başkanı Hakan Kalender, kamu kurumlarının genel müdürleri, sivil toplum kuruşları ve vatandaşlar katıldı.

TKDK Destekleriyle Gurur Duyuyorum

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kırsalda kalkınma olmadan şehirde kalkınma olmayacağını söyledi. Her gittiği yerde kırsal kalkınma desteklerini gördüğünü ve çok gurur duyduğunu ifade eden Fakıbaba, şöyle konuştu:

"Emin olun yarınımız bugünden daha iyi olacaktır. Planlı ve programlı gidiyoruz. Özellikle gıda, tarım ve hayvancılıkla iştigal eden arkadaşlarımı yürekten kutluyorum." 

Fakıbaba: “Tarımda Daha Da Büyüyeceğiz.”

Bakan Fakıbaba, gıda, tarım ve hayvancılıkta geleneksel yöntemlerle işi öğrenenler olduğunu ancak artık eğitimli kişilerin de sektörde daha fazla yer almaya başladığını belirtti. Fakıbaba, “Artık öyle bir yere doğru gidiyor ki gıda, tarım ve hayvancılık gerçekten bu işi anadan babadan öğrenen çok değerli arkadaşlarımızın olduğu kadarıyla, bu sefer daha farklı şekilde eğitim almış arkadaşlarımız da bu işe sahip çıkıyor. ’Çobana kız vermezler’ diyorlar. Çoban kadar kutsal bir insan olur mu? Bizim her şeyimiz, canımız. Gerçekten bu işle iştigal eden, üreten, buğday üreten, süt üreten, et üreten, meyve, sebze üreten insanlar bu ülkenin en değerli insanlarıdır. İnşallah inanıyorum bu üretimimiz gittikçe artacaktır. Tarımsal hasılada 4’ten 16 milyar dolara çıkmak her babayiğidin harcı değil. Dünya 7’ncisi ve Avrupa birincisiyiz. Tarımda büyük bir büyüme var. Yüzde 4.7 büyüme var. Bu yeterli mi? Değil. Daha da büyüyeceğiz.”

Elvan: “ TKDK Çalışanlarını Tebrik Ediyorum.”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması için çaba gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu (TKDK) tebrik etti. Yaklaşık 15 yıl önce "kırsal kalkınma" denildiğinde çoğu kişinin bunu anlayamadığını belirten Elvan, şimdi desteklerle kırsal alanda istihdam sağlandığını dile getirdi.

Çalışanın, üretenin her zaman arkasında olduklarını vurgulayan Elvan, “Bugün imzalanacak sözleşmeden sonra 300 milyon liraya yakın bir yatırımın Mersin'e gerçekleştirilmiş olacağını görüyoruz. Ne kadar çok proje üretirsen, ne kadar çok gayret sarfedersen, iş aş için çalışmak istiyorum dersen TKDK burada. Çalışan, üreten kim varsa destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz: ”Tarımsız Kalkınma Olmaz.”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kalkınmanın tarımsız olamayacağına işaret etti. Gıda güvenliğini sağlamak, göçü durdurmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak için köyün, köylünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, yüzde 50-70 oranındaki hibelerin verilmesi için bugün sözleşmeler imzalandığını aktardı. Eskiden böyle destekleri konuşmanın mümkün olmadığını hatırlatan Yılmaz, üretenin yanında olduklarına dikkati çekti.

“Bakanlık Olarak Çiftçilerimizin Her Zaman Yanındayız”

Yılmaz, 2017 büyüme rakamlarına değinirken de "İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde tarım Türkiye'nin çok daha fazla büyümesine katkıda bulunacaktır. Burada en büyük emek çiftçilerimizdedir. Yılmadan, yorulmadan, usanmadan Türkiye'nin yarınını daha iyi yapmak için çalışan çiftçilerimi tebrik ediyorum. Bizler de bakanlık ve bürokrasi olarak çiftçilerimizin her zaman yanındayız." diye konuştu.

TKDK Başkanı Kalender: “IPARD Hibelerinin Etkin Kullanımı İçin Düzenlemeler Yaptık.”

TKDK Başkanı Hakan Kalender ise, Mersin’de gerçekleşen 104 yatırıma 55 milyon TL hibe sağladıklarını ve bu hibelerle 120 milyon TL’lik yatırımın hayata geçirildiğini belirtirken, Mersin’in meyve ve sebze işleme yatırımlarında 42 il içerisinde ilk sıralarda yer aldığını bildirdi. Bakan Fakıbaba’nın talimatlarıyla IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı ve küçük yatırımcıların daha kolay proje sunması amacıyla önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran Kalender, Mersin’de üretime katkı sağlamak ve kırsalda yatırıma güç katmak isteyen girişimcileri TKDK’ya davet etti.

Konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekildi ve desteklenen yatırım projelerinin sözleşmesi imzalanarak, hibe almaya hak kazanan yatırımcılara çekleri takdim edildi.

 

    Cimer